Het Mulligan Concept:

Het Mulligan Concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten. Toepassing van het Mulligan concept geeft vaak spectaculaire verbeteringen bij pijnlijke bewegingsbeperkingen die al wat langer aanwezig zijn.

Brian Mulligan (Nw-Zeeland) ontdekte in de jaren '80 dat menige gewrichtsklacht veroorzaakt wordt door een "positiefout" of "ontsporing" van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar; het "repositioneren", het herstel van de ontsporing in het gewricht kan een opmerkelijk snel herstel te zien geven, zelfs in al jaren voortslepende gevallen. De methode is een samenspel van therapeutische handelingen en gelijktijdig door de patiënt(e) uit te voeren actieve bewegingen. Zelfwerkzaamheid van de patiënt(e) in de vorm van "huiswerkoefeningen" is noodzakelijk om zo snel mogelijk te komen tot een optimaal resultaat.

Toepassing van de methode vindt slechts dan plaats, indien is voldaan aan Mulligan's belangrijkste stelregel: de manuele interventie van de therapeut moet 100% pijnloos zijn. De techniek wordt door de therapeut samen met de patient tijdens een actieve beweging uitgevoerd. Dit is niet pijnlijk voor de patiënt! Wordt niet voldaan aan die stelregel, dan is deze behandelmethode niet geschikt om die klacht te behandelen volgens het Mulligan Concept.

Voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden met het Mulligan Concept:
  • nekklachten
  • tenniselleboog
  • schouderklachten
  • pijn rond/achter de knieschijf
  • lage rugklachten